23 d’abril 2005

23 d'Abril de 1933: Es constitueix la GESTAPO

El 23 d'abril és dia de cavallers, herois, escriptors, llibres, premis literaris i enamorats. Però tal dia com avui del 1933 va ser també la data de naixement d'una de les mes sinistres organitzacions que han campat per Europa: La Geheime Staatspolizei, la Policia Secreta de l'Estat a l' Alemanya Nacional-Socialista.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Anvers i revers d'una placa d'agent de la GESTAPO

Adolf Hitler havia assumit el poder pel Març d'aquell mateix any i la creació de la GESTAPO fou una de les primeres i mes fermes passes per convertir la República de Weimar en el que seria conegut com a III Reich (3r Imperi). S' encarregà a Hermann Göring el disseny de l'organització i de les seves funcions. Inicialment va ser anomenada Departament 1A de la Policia Secreta Prussiana, essent el seu primer dirigent Rudolf Diels. Formada als seus inicis per oficials de policia professionals, al 1934 va passar a estar controlada per les SS per pressions de Himmler. Entre les seves funcions estaria el control i investigació de l'espionatge, i dels delictes de traïció i sabotatge. A més estaria encarregada de la seguretat tant de l'estat com del Partit Nacional-Socialista, les fronteres d'entre un i l'altre quedarien ben aviat difuminades gràcies a l'activitat de la GESTAPO i d'altres institucions.

La GESTAPO va ser explícitament exclosa de poder ser jutjada administrativament i escapava a qualsevol control judicial. Aquest status i els seus prou coneguts mètodes de tortura van fer d'ella la organització mes temible fins al final de la guerra. La "Custòdia Protectora" (Schutzhaft) fou l'eufemisme legal que més poder li atorgà en la pràctica, ja que permetia designar empresonaments sense cap mena de procès legal. Millions d'opositors i resistents polítics alemanys i de les zones ocupades -entre ells centenars de milers de republicans espanyols-, jueus, eslaus, homosexuals, minusvàlids, intelectuals, sindicalistes i gitans van ser enviats d'aquesta manera als Lager, els camps de concentració alemanys. Gràcies a la tortura, i en la línia cínica que caracteritza als totalitarismes, la majoria ho foren pel procediment anomenat Schutzhaftbefehel, on les víctimes del nazisme expressaven el seu desig de ser empresonades. Va ser la GESTAPO qui va detenir al President de Catalunya Companys a França i el lliurà a les autoritats franquistes, que l'afusellaren el 1940.

Image Hosted by ImageShack.us

Hemann Göring, creador de la GESTAPO

A Mallorca, zona Nacional durant la guerra civil, Falange Española va encarregar al Bisbe Miralles confeccionar llistes de xuetes (descendents de jueus conversos) a petició de la GESTAPO. Tradicionalment hi ha a Mallorca 15 llinatges considerats d'origen jueu pel poble, però com que es van usar les llistes confeccionades per l'Inquisició durant segles, van sortir-ne més de 300. En la pràctica es tractava de gairebé la meïtat de la població de Mallorca -incloent-hi falangistes, burgesos, capellans i tot tipus de persones favorables als nacionals-, així que es va abandonar l'iniciativa. La llegenda conta que el propi Bisbe Miralles va mostrar-se molt preocupat per si el seu nom apareixia a les famoses llistes.

__________________________________________________________________

Per saber-ne més:

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Gestapo.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Gestapo

http://www.historylearningsite.co.uk/nazi_police_state.htm


http://www.memoriacatalunya.org/art10.htm


http://www.mail-archive.com/memoriadelesilles@www.softcatala.net/msg00040.html