10 de maig 2005

10 de Maig de 1973: Creació del Front Polisario

El Front Popular de Liberación de Saguía el Hamra y Wādī Dāhab- Río de Oro va néixer tal dia com avui de 1973 com organtizació política i militar de les cendres del Moviment per l'Alliberament del Sàhara. Aquest moviment havia nascut als anys 60 i acabava de ser reprimit durament per l'exèrcit espanyol. Aquell mateix any començà a combatir, basant les seves actuacions en tàctiques guerrilleres.


Image Hosted by ImageShack.us

Cartell commemoratiu del 5è aniversari de la creacio del Polisario


El Sàhara Occidental va ser colonitzat per Espanya l'any 1884 i com a conseqüència del Congrès de Berlín, on les potències europees es repartiren Àfrica. Durant el procès descolonitzador iniciat els anys 50 i 60, la qüestió del Sàhara Occidental va ser prioritària a les Nacions Unides. Es van emetre una sèrie de Resolucions que culminarien amb la famosa 1514, que instava a Espanya a la celebració d'un Referèndum d'autodeterminació. La consulta mai es va dur a terme, i el govern d'un Franco moribund signà els Acords Tripartits de Madrid el 14 de Novembre de 1975. En ells, desobeïnt l'esmentada Resolució, Espanya entregava el poble saharaui a Marroc i Mauritània, a canvi d'obscurs beneficis econòmics i estratègics que mai no s'han materialitzat.

Pels saharauis això va significar la lluita, d'una banda; l'èxode i un llarg exili per l'altre. En ambdós fronts el Polisario es convertí en el substitut de l'estat que no tenien, tant combatint als exèrcits superiors de Mauritània i sobretot de Marroc, com organitzant la dura vida com a refugiats al desert d'Argèlia. I també iniciant moviments diplomàtics per tal de cridar l'atenció de la Comunitat Internacional.

A dia d'avui, el famós referendum encara no s'ha celebrat. Marroc ha repoblat les ciutats saharauis amb la seva població, i el cens que en teoria s'hauria de fer servir, el realitzat per Espanya el 1974, és rebutjat una i altra vegada per un Marroc que ofereix molts mes avantatges econòmics i geo-estratègics als estats i empresses occidentals que no pas els amos legítims d'un grapat de ciutats enmig del desert.

L'actitud d'Espanya, ambigüa i dubtant entre el deure moral i històric d'una banda i les complexes relacions amb el Marroc per l'altra, no ha sabut imposar la seva influència, mentres la generació del cens del 74 es fa vella i una nova ha nascut a l'exili, per tal de posar ordre a una zona que ella mateixa capgirà i acabar així amb el patiment d'un poble amb el que tenia responsabilitats. Potser haguès estat una bona manera de sortir del "racó de l'història". Millor, almenys, que recuperant illots i donant suport a guerres il·legals.

____________________________________________________________________

Per saber més sobre el Front Polisario i l'exili saharaui:

http://www.sahara-acaps.org/

http://www.wsahara.net/sadr.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Frente_Polisario

http://en.wikipedia.org/wiki/Polisario