14 de maig 2005

14 de Maig de 1955: Es signa el Pacte de Varsòvia.

Després de tres dies reunits a la capital polonesa, els vuit membres fundadors van signar, tal dia com avui, el Tractat d'amistat, cooperació i assistència mútua, conegut com Pacte de Varsòvia. Signaren el tractat la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), Albània, Bulgària, Txecoslovàquia, Hongria, Polònia, Romània i la República Democràtica d'Alemanya. És a dir, tots els llavors estats socialistes d'Europa, excepte Iugoslàvia.El Pacte era la resposta a la creació de l'OTAN el 1949 i, sobretot, al fet que l'Alemanya occidental, al seu empar, haguès començat a rearmar-se, fet que era vist com una amenaça pel Bloc Soviètic. A nivell econòmic, i com a resposta al Pla Marshall ja s'havia establert el COMECON.

Image Hosted by ImageShack.us
El representant soviètic Bulganin a l'aeroport de Varsòvia, després de signar el Pacte.

Però amb un comandament únic amb seu a Moscou i el rus com llengua oficial i de treball , el Pacte de Varsòvia va ser tant una aliança de cara a l'exterior com l'instrument de domini de la Rússia Soviètica sobre els pobles d'Europa de l'est que encara mantenien una semiindependència de la colossal URSS, convertint-los en estats satèl·lits. Això era especialment evident als cas d' Alemanya oriental, on la propaganda no podia amagar el fet de que es tractava d'un pais ocupat militarment. A la RDA a més els sentiments anti-eslaus i sobretot anti-russos de la població es feien patents amb les fugues massives a l'Oest no només de població civil, sinó fins i tot d'oficials de l'exèrcit.

L'empar del Pacte de Varsòvia va permetre a la Unió Soviètica aplastar qualsevol intent d'abandonament de l'òrbita socialista. A Hongria el 1956 o a Praga el 68, els tancs russos deixaven clar que no hi hauria concessions. L'únic cas especial va ser el d' Albània, membre fundador, que va abandonar el tractat el 1961 com conseqüència de les divergències de la URSS amb la República Popular de Xina. El govern de Tirana, en una línia estalinista mes dura que la de la mateixa Moscou, aïllà així el pais de la resta d'Europa fins a la caiguda del Mur de Berlin. I a altres casos, com el de Jaruzelsky a Polònia, la por a la intervenció del Pacte (és a dir, de l'Exèrcit Roig) forçà a les autoritats a reprimir les manifestacions populars de descontent i aparentar una normalitat socialista davant Moscou. De cara a l'exterior, però, el Pacte de Varsòvia mai no es va enfrontar directament amb l'OTAN, mantinguent durant mes de 35 anys la Guerra Freda.

Amb la Perestroika de Gorbatxov, el Pacte de Varsòvia va anar descomposant-se. El setembre de 1990, un any després de la Caiguda del Mur i poc abans de la Reunificació, Alemanya oriental l'abandona. Quan els estats de l'Est van veure clar que no hi hauria intervenció soviètica si abandonaven el Pacte, les baixes es van anar succeïnt els primers mesos de 1991 fins que es proclamà la seva disolució oficial l'1 de Juliol de 1991. La repatriació de les forces russes escampades pels països que formaven l'aliança s'allargà fins el 1994, quan sortiren d'una Alemanya ja unida els últims efectius. Curiosament, les forces russes encara eren presents a un nou estat alemany al qual hi havia (i encara hi ha) tropes dels Estats Units d'Amèrica.

____________________________________________________________________

Per saber-ne mes:

http://es.wikipedia.org/wiki/Pacto_de_Varsovia

http://www.historiasiglo20.org/GLOS/pactovarsovia.htm


http://www.monografias.com/trabajos/pactovarsovia/pactovarsovia.shtml