19 d’abril 2005

19 d'Abril de 1940: 1r Congrès Indigenista Interamericà

A instància de l'aleshores president de Mèxic, General Lázaro Cárdenas del Río, tal dia com avui de 1940 es signà a Patzcuaro, Mèxic, el document final de la primera Conferència Indigenista Interamericana, al qual es convocaren les associacions i institucions que s'ocupaven dels assumptes indígenes de manera oficial al llarg del continent.

Es van tractar, per primera vegada, els problemes dels diferents pobles indígenes del continent americà de forma conjunta. El principal problema fou véncer la resistència a participar de molts dels mateixos representants del indígenes, desconfiats després de cinc segles d'enganys per part dels conqueridors europeus i els seus descendents euroamericans.

D'aquesta iniciativa en sorgí l' Instituto Indigenista Interamericano, que depen directament de l' Organització d'Estats Americans (OEA) , a mes de la recomanació de que cada estat creés una institució o organisme dedicats exclusivament als assumptes dels indígenes i, sobretot, a instaurar polítiques per a la seva integració social i econòmica.

Image Hosted by ImageShack.us

Logotip de l' Instituto Indigenista Interamericano


Els nombrosos pobles aborígens d'Amèrica, desde Alaska fins a Tierra del Fuego, son el grup humà més deasafavorit del continent; els robatoris de terra, l'aniquilació física i cultural i la marginació son una cosa corrent a tota Amèrica. I son els grans perdedors de tots els conflictes armats que es produeixen al continent.
Desde tal dia com avui de 1940, el 19 d' Abril va quedar instaurat com el Dia Internacional de l' Indi Americà. Però per sort, poc a poc s'utilitza més la fórmula Dia de l'Aborigen Americà.

_____________________________________________________________________________________

Per saber mes sobre la situació actual dels pobles aborígens americans:

Instituto Indigenista Americano: Historia

Comisión Interamericana de Derechos Humanos:Proyecto de declaración americana de derechos de los pueblos indígenas

ONU:temes mundials del programa Poblacions Indígenes

Plataforma de Información del Pueblo Indio